7 milepæle i skilteprojektet

Om lidt bliver Vegger berømt for sine skilte – der er skilte på en masse af de huse, der engang har rummet butikker og værksteder. Skiltene er små brikker i et puslespil, der fortæller om gamle dage, om flittige nybyggere og slidsomme handlende og håndværkere.

Tre store skilte på købmandsbutikkens væg fortæller om fortid og en nutid, der meget hurtig også bliver til historie. Et tredje skilt viser vej til de huse, der har fået skilt på – og flere af samme slags er på vej.  Vegger er byen, der skilter med historien.

10. juli blev syv skilte, der i sig selv udgør et lille kunstværk, afsløret og indviet med taler, gratis øl og pølser og deltagelse af lige godt 100 mennesker.

På bare fem skilte fortælles Veggers historie i billeder og tekst fra aller ældste stenalder til de kronede dage med jernbane og masser af butikker. Et kort på et skilt fortæller, hvor man kan finde de historiske spor.  Det syvende skilt peger ind i fremtiden. 

Det er førte gang, der laves en fælles historisk formidling af områdets historie, og vist også første gang, at nogen har fundet på at binde et steds rødder sammen på denne måde.

Anne Grethe Jensen får en klapsalve for sit store arbejde

Projektet, der er kommunalt finansieret er udtænkt og udført af journalist Anne Grethe Jensen. Skilteholderne er lavet af smed Jørgen Christensen, der hermed sætter spor nummer tre i Vegger.

Museumsinspektør Louise Villadsen fra Stenaldercenter Ertebølle afslørede de første skilte og tog udgangspunkt i kraniet af Danmarks næstældste menneske, Hedegaardmanden, som hun kaldte Danmarks første voldsoffer, fordi han har fået et alvorligt kraniebrud, som er helet.

– Nogen har passet på ham, vist omsorg, og omsorg findes stadig i Vegger, byen, der  findes, fordi der er nogen, der vil det, slog Louise Villadsen fast.

Naturvejleder Karin Winther afslørede de sidste skilte og tog udgangspunkt i sin fødeby fynske Fraugdes historie og den landsbyhistorie, hun i dag er en del af i Volsted syd for Aalborg.

– Det er historierne, der gør os unikke. Skiltene er et godt værdisæt at tage afsæt i som tilflytter, og må skiltene, der er et værk i sig selv, inspirere til ture i byen og ud i landskabet. Må ideen sprede sig langt ud over Veggers grænser, sagde Karin Winther.

Ildsjælene i Vegger Borgerforenings bestyrelse, kunne glæde sig over, at møje og besvær med at grave og støbe og gøre hele pladsen festklar, resulterede i en rigtig god dag for rigtig mange mennesker.

Del artiklen:

Flere artikler